Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az antibakteriális hatásokkal rendelkező torma
  2024-01-03 22:46:24, szerda
 
 



Az antibakteriális hatásokkal rendelkező torma : tormás sárgarépa-saláta és céklás-tormás-újhagymás saláta

Kelet-Európában nagyon népszerű a torma, sokan termesztik és fogyasztják is. Mivel rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, így a hagyományos gyógyászatban is évszázadok óta alkalmazzák ezt a gyógynövényként is funkcionáló növényt.

A torma számos tápanyagnak gazdag forrása, mint például C-vitamin, B1-vitamin, vas, kalcium, magnézium és kálium. Egyik fő hatóanyaga a sinigrin nevű vegyülete, egyéb hatóanyagai pedig a glikozidok és a flavonoidok.

A hagyományos gyógyászatban elsősorban remek és kiemelkedő antibakteriális hatásai miatt használják. Olyan összetevőt tartalmaz, amely hatására egy kéntartalmú vegyület szabadul fel a szervezetben. Izotiocianátokban is rendkívül gazdag, amelyek aktivitása hat a baktériumok ellen, különösen az E.coli nevű baktérium ellen nagyon hatékony. A tormát sokan éppen emiatt fogyasztják rendszeresen, azaz az antibakteriális hatását használják ki.

A gyógynövény nagyon eredményesen küzd a húgyúti fertőzéssel is, amely olyan gyakori, hogy nemcsak mindkét nemet érinti, hanem időseket és fiatalokat is egyaránt. Az izotiocianát egy olyan vegyi anyag a tormában, amelynek aktivitása elősegíti a torma antimikrobiális, csíraölő hatását.

A torma egy sinigrin nevű vegyületet is tartalmaz, amely a glükozinolátok lebomlásának eredménye. Ezzel kapcsolatban pedig azt mutatták ki, hogy elősegíti a rákos sejtek pusztulását.

A torma más betegségek gyógyításában is a segítségünkre lehet, például nagyon eredményes a gyulladás csökkentésében, és hatékonyan szabályozza a vérnyomást is.

Milyen betegségek esetén vethetjük még be ezt a gyógynövényt?
Például ilyen a vesekő, a köszvény, az asztma, a reuma, a fejfájás, a légzőszervi betegségek és az izommerevség.

A nagyobb mennyiségű torma rendszeres fogyasztása mellékhatásokat is okozhat, ilyen például a fokozott izzadás, a gyomorpanaszok és a hányás.

Általában biztonságosnak mondható a torma fogyasztása, azonban akik pajzsmirigy-alulműködésben, peptikus fekélyben, gyomorhurutban vagy vesebetegségben szenvednek, csak óvatosan és mértékkel fogyasszák ezt a gyógynövényt. Terhesség és szoptatás időszaka alatt sem javasolt a fogyasztása, illetve lehetőleg négy év alatti gyermeknek se kínáljuk ezt a táplálékot. A tormával kapcsolatban bebizonyosodott, hogy kölcsönhatásba léphet pajzsmirigygyógyszerekkel is.

A tormát ehetjük nyersen, készíthetünk belőle mézes szirupot, illetve salátában is remekül megállja a helyét. Most 2 ilyen receptet mutatunk be.

Tormás sárgarépa-saláta hozzávalói:
3 közepes sárgarépa,
1 kisebb torma,
egy evőkanál méz,
fél citrom frissen facsart leve,
ízlés szerint só és őrölt kömény,
egy kisebb csokornyi metélőhagyma.

Elkészítése:
Reszeljük le a répát és a tormát, vágjuk fel apró darabokra a metélőhagymát. Keverjük el a tormát és a sárgarépát egy salátástálban. Keverjük össze a citromlevet, a mézet, az őrölt köményt és a sót, majd keverjük a salátánkhoz. A tetejét szórjuk meg a felaprított snidlinggel.

Céklás-tormás-újhagymás saláta hozzávaló:
3 db újhagymaszár,
2 db közepes cékla,
1 kisebb torma,
2 evőkanál olívaolaj,
1 kisebb lime,
só, köménymag,
méz.

Elkészítése:
Reszeljük le a tormát és a céklát, keverjük össze egy salátástálban. Vágjuk fel a hagymaszárat, ezt is adjuk a salátánkhoz. Egy kisebb tálban keverjük össze az olívaolajat, a sót, a mézet, a limelevet és a köménymagot, és ezt is adjuk hozzá a salátánkhoz. Sültek mellé kiváló mindkét saláta.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: mellékhatásokat, vesebetegségben, bebizonyosodott, gyógynövényként, antibakteriális, antimikrobiális, kölcsönhatásba, gyomorhurutban, gyomorpanaszok, csökkentésében, glükozinolátok, alulműködésben, biztonságosnak, segítségünkre, gyógyításában, gyógyászatban, salátástálban, metélőhagymát, újhagymaszár, kapcsolatban, gyógynövényt, rendszeresen, metélőhagyma, izommerevség, eredményesen, izotiocianát, készíthetünk, hagymaszárat, szervezetben, lebomlásának, gyógynövény, fogyasztják, salátánkhoz, hagyományos, flavonoidok, kéntartalmú, antibakteriális hatásokkal, hagyományos gyógyászatban, torma számos, sinigrin nevű, kéntartalmú vegyület, baktériumok ellen, tormát sokan, antibakteriális hatását, gyógynövény nagyon, húgyúti fertőzéssel, olyan vegyi, torma antimikrobiális, glükozinolátok lebomlásának, rákos sejtek, segítségünkre lehet, gyulladás csökkentésében,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Png fotel  A televizió nem a kultúrát kép...  Png ház  Nem számIt  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png kutya  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Boldog születésnapot a ma ünne...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Fekete István - Akác  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Erdőn  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Irgalom és ítélet  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A Megváltó szolgálatában  A jó emberek mindig szépek mar...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Egy hatékony szolga  Alvó cicák  Amikor Jézus rátapos a lábadra  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Lóhere  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Paul David Tripp Április 21  A sors  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Png csokor  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Png férfi  Fekete István - Akác  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idő  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Soha ne kedvezz...  Nem tudhatod  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Png kislány  Png csokor  Rátalálsz  Szép estét kedves látogatóimna...  Png kutya  Alázat  Albert Einstein gondolata  George Gordon Lord Byron: Inez...  Erdőn  Garai Gábor - Takarítás  Paul David Tripp Április 21  Próbálj meg ... 
Bejegyzés Címkék
antibakteriális hatásokkal, hagyományos gyógyászatban, torma számos, sinigrin nevű, kéntartalmú vegyület, baktériumok ellen, tormát sokan, antibakteriális hatását, gyógynövény nagyon, húgyúti fertőzéssel, olyan vegyi, torma antimikrobiális, glükozinolátok lebomlásának, rákos sejtek, segítségünkre lehet, gyulladás csökkentésében, légzőszervi betegségek, nagyobb mennyiségű, fokozott izzadás, torma fogyasztása, tormával kapcsolatban, tormát ehetjük, kisebb csokornyi, őrölt köményt, tetejét szórjuk, felaprított snidlinggel, kisebb tálban, mellékhatásokat, vesebetegségben, bebizonyosodott, gyógynövényként, antibakteriális, antimikrobiális, kölcsönhatásba, gyomorhurutban, gyomorpanaszok, csökkentésében, glükozinolátok, alulműködésben, biztonságosnak, segítségünkre, gyógyításában, gyógyászatban, salátástálban, metélőhagymát, újhagymaszár, kapcsolatban, gyógynövényt, rendszeresen, metélőhagyma, izommerevség, eredményesen, izotiocianát, készíthetünk, hagymaszárat, szervezetben, lebomlásának, gyógynövény, fogyasztják, salátánkhoz, hagyományos, flavonoidok, kéntartalmú, köménymagot, fertőzéssel, baktériumok, olívaolajat, elkészítése, felaprított, pajzsmirigy, citromlevet, fogyasztása, hatóanyagai, pusztulását, szabályozza, snidlinggel, légzőszervi, alkalmazzák, funkcionáló, tápanyagnak, rendelkező, fiatalokat, vérnyomást, összetevőt, aktivitása, betegségek, mennyiségű, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4497
  • e Hét: 29388
  • e Hónap: 60874
  • e Év: 265575
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.